Τα σιντριβάνια της Θεσσαλονίκης, σημεία συνάντησης και «ανάσες» δροσιάς μέσα στην πόλη


Το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο. Το πίνει, κολυμπάει μέσα σε αυτό και στολίζει τις πόλεις του με συντριβάνια που το πετούν ψηλά , το χρωματίζουν ή το διακοσμούν με ωραία γλυπτά.
Γράφει η Ασημίνα Τούνα
Τα σιντριβάνια με τη ραγδαία αλλαγή του τρόπου ζωής των Θεσσαλονικέων, την υποβάθμιση του δημόσιου χώρου ειδικά την τελευταία 15ετία και την έλλειψη συντήρησης, απαξιώθηκαν, καταλήγοντας σχεδόν αόρατα στο βλέμμα του περαστικού. Κάτι αλλάζει, όμως, σταδιακά και τα σιντριβάνια της Θεσσαλονίκης γίνονται διστακτικά και πάλι σημεία συνάντησης και οάσεις δροσιάς, που αλλάζουν το μικροκλίμα της περιοχής.
Ετυμολογικά η λέξη – που προέρχεται από την Τουρκία- σημαίνει την κατασκευή που διακοσμεί πλατείες, πάρκα, κήπους και άλλους εξωτερικούς χώρους και αποτελείται από μια μικρή λίμνη κι έναν τεχνητό πίδακα με ειδικό υδραυλικό σύστημα που εκτοξεύει νερό σε διάφορα ύψη. Στην πραγματικότητα, όμως, το σιντριβάνι συμβολίζει τα όνειρα, τον ρομαντισμό, τα βραδινά ραντεβού, την ανάγκη μιας πόλης να εντάξει τον νερό στον συμβολισμό της. Είτε μιλάμε για μια πρωτεύουσα του κόσμου, είτε για ένα μικρό χωριό, το σιντριβάνι έχει δύναμη, παράγει ποίηση, καλλιεργεί προσδοκίες. Γιατί το νερό είναι ίαμα.
Αν θέλεις να να πάρεις μια ιδέα για τον πολιτισμό και την τέχνη μιας πόλης, μπορείς να κάνεις μια βόλτα στους δρόμους της και να επισκεφθείς τα πιο δημοφιλή της μουσεία. Η εξερεύνηση της τέχνης μέσα στους δρόμους και τις πλατείες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις την πιο δημιουργική πλευρά μιας πόλης. Οι δημοφιλείς υπαίθριοι προορισμοί κάθε περιοχής περιλαμβάνουν καταπράσινους κήπους, ιστορικές πλατείες και εντυπωσιακά συντριβάνια.
Εδώ, κάνουμε μια περιήγηση στα πιο διάσημα σιντριβάνια της Θεσσαλονίκης, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα και τοπόσημα της, εντυπωσιάζουν χάρη στα υπέροχα γλυπτά που πλαισιώνουν και ταυτόχρονα αποτελούν ανάσες δροσιάς για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και τους τουρίστες κατά τη θερινή περίοδο.
Η σημερινή εικόνα των σιντριβανιών αντανακλά την αποξένωση από την έννοια του κοινού αστικού χώρου. Αυτή η αποξένωση είναι μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος στη σύγχρονη Ελλάδα: της έλλειψης οράματος για τον δημόσιο χώρο. Κάποια έχουν φθαρεί μέσα στο χρόνο και συχνά εικόνες εγκατάλειψης και παρακμής κυριαρχούν.
Ωστόσο ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά πλέον στην αποκατάσταση πολλών εξ αυτών, τόσο στην όψη και την αισθητική τους όσο και στην λειτουργία τους. Αποδίδονται σταδιακά, λοιπόν, στην πόλη τόσο τα εμβληματικά της σιντριβάνια – τα περισσότερα και τοπόσημα – όσο και άλλα μικρότερα, που με την επαναλειτουργία τους δίνουν νέα πνοή στις γειτονιές, ξαναζωντανεύοντας πλατείες, πάρκα και χαρακτηριστικές γωνιές σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.
Πλατεία Σιντριβανίου
«Λουόμενη» του Βασιλικού Θεάτρου
Σιντριβάνια Νέα Παραλία
Σιντριβάνι Πλατεία Μοριχόβου
Σιντριβάνι Πλατεία Αντιγονιδών
Σιντριβάνι Πλατεία Χρηματιστηρίου
Σιντριβάνι Πάρκο ΧΑΝΘ
Σιντριβάνι Πλατεία Φαναριωτών
Ο Κήπος των Γλυπτών
Ο Κήπος του Νερού
Σιντριβάνι Πλατεία Χαριλάου
Σιντριβάνι Πλατεία Ευόσμου
Σιντριβάνι Πλατεία Δώδεκα Αποστόλων
Δείτε περισσότερα στο : biscotto.gr